25.01.2018

szybkowar-łopatka z kapustą z grzybami...

Składniki:


łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki

grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia na godzinę

do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą

łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną

łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać

 cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonymi jest smacznym daniem obiadowym, ale również smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!