Składniki:
jajka 6 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
aromat migdałowy 1 łyżeczka,
mak suchy 250 gram,
mąka pszenna 2-2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
lukier zielony 1 opakowanie
jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty
do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta
forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki
opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz