9.01.2018

pyszna babka z makiem...

Składniki:

jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mleko 1 szklanka, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mak suchy 250 gram, mąka pszenna 2-2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, lukier zielony 1 opakowanie

jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty

do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta

forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki

opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia - babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na codzień do kawy,herbaty..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!