Składniki:
jajka 7 sztuk,
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
ser z wiaderka 1 kg,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
biszkopty okrągłe 200 gram opakowanie,
czekolada gorzka 200 gram,
śmietana gęsta 2 łyżki,
wiórki kokosowe - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = żółtka, cukier, sok z cytryny w robocie utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach
dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną i połączyć składniki na średnich obrotach
dodać na sztywno ubitą pianę, łyżką delikatnie wmieszać w sernik, pianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej
forma z papierem do pieczenia 30x15 cm, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, z trzy razy puknąć formę o blat stołu aby odpowietrzyć masę
pozostałe biszkopty pokruszyć i rozsypać na serniku, lekko je przygnieść ręką do wierzchu
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik wystudzić dobrze
w kąpieli wodnej roztopić kawałki czekolady, wymieszać ze śmietaną, polewa będzie lśniąca i nie kruszy się, polać polewą sernik i posypać wiórkami kokosowymi = sernik,sernik,sernik...nasze ulubione ciasto, lubimy jeść sernikowe przeróżne odsłony smaków, dodatków............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz