Składniki:
ciasto drożdżowe 1 opakowanie,
jajka 3 sztuki,
mleko 300 gram,
masło 150 gram,
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki,
kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag,
skórka starta z 1 cytryny,
masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka
cukier 100 gram,
mąka pszenna 200 gram
do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut
pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki
miękkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kruszonką, zostawić na 30 minut
ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz