Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 4 sztuki,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
mleko 1 szklanka,
mąka pszenna 50 dag,
sól - szczypta,
olejek rumowy 1 łyżeczka,
jabłka mniejsze 12 sztuk,
cynamon - ile potrzeba,
cukier - ile potrzeba,
czekolada gorzka 100 gram,
śmietana gęsta 2 łyżki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 5 dag
do miski wg kolejności: wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wbić jajka
wlać mleko, olej, wsypać mąkę, sól, wlać olejek rumowy, nakryć talerzem, nie mieszać, odstawić na całą noc na blat kuchenny
ciasto łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników
forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem
w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie
w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając
ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez wyrabiania leniwa drożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz