23.01.2018

na szybko drożdżówka z torebki z kruszonką...

Składniki:


ciasto drożdżowe 1 opakowanie, jajka 3 sztuki, mleko 300 gram, masło 150 gram, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, kandyzowana skórka pomarańczy 5 dag, skórka starta z 1 cytryny, masło 100 gram,aromat migdałowy 1 łyżeczka cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram


do mleka dać masło i podgrzać do rozpuszczenia masła i wystudzić, do misy robota wsypać ciasto drożdżowe z torebki, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem i hakiem robota wyrabiać 5 minut

pod koniec wyrabiania wsypać skórkę pomarańczową i startą skórkę z cytryny, połączyć składniki

miękkie masło, cukier, mąkę aromat mogdałowy dodać do miski i wyrobić kruszonkę

forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, posypać kruszonką, zostawić na 30 minut

ciasto włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180C, grzanie góra/dół około 50-60 minut - drożdżówka z torebki jest sposobem na szybkie, smaczne ciasto, wystarczy tylko kilka składników i jest ciasto..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!