Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mąka pszenna 60 dag,
cukier 1/2 szklanki,
aromat rumowy 1/2 łyżeczki,
sól - szczypta,
jajka 4 sztuki,
mleko letnie 1 szklanka,
margaryna stopiona 80 gram,
masa makowa bakaliowa 1 puszka
drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę
dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut
misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło
wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu
na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę
ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz