Składniki:
opakowanie piernik kętrzyński 1 karton,
woda 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 180 ml,
do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram,
do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu
mikserem wyrabiać z 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki
keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić
piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz