6.01.2018

makowiec z masy makowej bakaliowej...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mąka pszenna 60 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, sól - szczypta, jajka 4 sztuki, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 80 gram, masa makowa bakaliowa 1 puszka

drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę

dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut

misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło

wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu

na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę

ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem

piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!