Składniki:
kura wiejska duża około 2,5 kg,
przyprawa do gęsiny 1 opakowanie,
jabłka 4 sztuki,
żurawina świeża 1 szklanka,
przyprawa w płynie 4 łyżki,
cebula 4 sztuki,
masło zimne 1/4 kostki, woda 2-3 szklanki
kurę wiejską dokładnie oczyścić , umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dobrze przyprawą do gęsi
do wnętrza kury włożyć kawałki obranych jabłek i żurawinę świeżą, wlać przyprawę w płynie, skórami zamknąć otwór przy pomocy wykałaczek
włożyć ostrożnie kurę do rękawa, dodać kawałki cebul, na wierzchu kawałki masła, rękaw dobrze zawiązać, włożyć do blaszki i schować do lodówki najlepiej na całą noc
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, włożyć blaszkę z rękawem i piec około 60 minut, następnie rozciąć rękaw u góry i piec w 150C na termoobiegu z 30 minut
z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar, i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso ma dobry smak.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz