30.11.2017

z rękawa udka kurczaka...

Składniki:


udka kurczaka 4 sztuki duże, olej rzepakowy Wielkopolski chili, przyprawa do pieczonego kurczaka 1/2 opakowania, rękaw do pieczenia

udka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć "kuferki"

dokładnie natrzeć przyprawą do pieczonego kurczaka

włożyć udka do rękawa, wlać z 1/2 szklanki oleju Wielkopolskiego rzepakowego chili, przed wlaniem dobrze potrząsnąć butelką, aby chili się rozmieszała

rękaw zawiązać, schować do lodówki najlepiej na całą noc

piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, rękaw z udkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut

rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką

z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!