Składniki:
mielona łopatka 60 dag,
bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki,
płatki owsiane 4 łyżki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "XL",
tarta bułka 1/2 szklanki,
śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, olej rzepakowy - ile potrzeba,
przecier pomidorowy 1 kartonik,
cebula 1 sztuka,
kostka rosołowa 1 sztuka,
woda 2 szklanki,
śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate,
koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego
mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę
wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości
smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz
z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony
kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz