16.11.2017

z płatkami owsianymi kotlety mielone...

Składniki:


mielona łopatka 60 dag, bułka do moczenia w wodzie 1 sztuka, cebula 1 sztuka, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, płatki owsiane 4 łyżki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "XL", tarta bułka 1/2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, olej rzepakowy - ile potrzeba, przecier pomidorowy 1 kartonik, cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 18% 2 łyżki czubate, koperek mrożony 1 łyżka lub 1/2 pęczka świeżego

mięso mielone włożyć do miski, dodać płatki owsiane, jajko, przyprawę do wieprzowiny, pieprz mielony, gęstą śmietanę, tartą bułkę, płatki owsiane, odciśniętą z wody bułkę, posiekaną cebulę

wszystko dokładnie wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 3 cm grubości

smażyć na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym rumiane kotlety, odkładać usmażone na talerz

z patelni po smażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony

kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy z sosem ale również na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!