Składniki:
opieńki, zielonki 1,5 kg,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
kostka rosołowa 2 sztuki,
wywar 2 szklanki,
pieprz mielony - do smaku,
śmietana 22 % 200 ml,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
kasza gryczana 3 woreczki ugotowane,
grzyby z cebulą 2 szklanki,
kucharek 1,5 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
tarta bułka 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
opieńki, zielonki oczyścić, zalać woda i tylko krótko zagotować, wylać na durszlak i opłukać, ponownie w garnku zalać wodą i gotować z 30 minut, wylać na durszlak, 2 szklanki wywaru zostawić, resztę można zamrozić
na oleju rzepakowym w rondlu podsmażyć cebulę z grzybami z 10 minut, mieszać
odłożyć z 2 szklanki grzybów do kotletów, resztę zalać wywarem, dać kostkę rosołową, śmietanę i gotować z 5 minut mieszając, do smaku dać pieprzu mielonego, na koniec blenderem zmiksować sos, parę grzybków odłożyć do dekoracji
kaszę gryczaną wyrobić z posiekanymi grzybami, jajkiem, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, na oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety
podawać kotlety z ziemniakami i sosem, posypać natką pietruszki - grzyby leśne zielonki i opieńki sa idealne na wszelkie sosy czy kotlety, kotlety można je łączyć z kaszą, ryżem, ziemniakami........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz