Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 50-60 dag,
sól szczypta,
jajka 2 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
skórka z pomarańczy 200 gram, cynamon 1 łyżka,
dżem opcjonalnie
drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu
wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypać skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić
podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz