2.11.2017

na oleju drożdżowe ciasto ze skórką pomarańczy i cynamonem...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 50-60 dag, sól szczypta, jajka 2 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, skórka z pomarańczy 200 gram, cynamon 1 łyżka,  dżem opcjonalnie

drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu

wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypać skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę

forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić

podawać z dżemem lub z czym się lubi - to ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!