Składniki:
fasola Jaś 50 dag,
cukier 4 łyżki,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
ziemaniaki 8 sztuk,
woda 3 litry,
włoszczyzna rozdrobniona 1/2 pęczka,
przyprawa do dań z fasoli 1 opakowanie,
smalec 1/4 kostki,
boczek wędzony 20 dag,
kiełbasa śląska 4 sztuki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
cząber 1 łyżeczka,
majeranek 2 łyżki,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
przyprawa w płynie - do smaku
fasolę zalać zimną wodą i zostawić na całą noc do napęcznienia, wodę wylać aby pozbyć się puryn, wlać świeżą wodę do szybkowara do zakrycia fasoli, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, cukier i gotować z 40 minut
w osobnym garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną włoszczyznę, skórę i kosteczki z boczku wędzonego, gdy ziemniaki zaczynają mięknąć wlać fasolę z szybkowara i gotować razem, wsypać przyprawę do dań z fasoli
na patelni na smalcu zrumienić pokrojony boczek z kiełbasą, cebulą, czosnkiem, większą część przełożyć do wywaru, do reszty wsypać mąkę i zrobić zasmażkę, lekko złotą dodać do zupy, wsypać cząber, majeranek, wlać ocet jabłkowy i przyprawę w płynie do smaku - pyszna, sycąca zupa fasolowa, gotowana fasola osobno w szybkowarze jest bardzo miękka, połączona z wywarem jest pyszną zupą na obiad........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz