Składniki:
kasza manna 2,5 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 3 łyżeczki,
cukier 1,5 szklanki,
jabłka 2 kg/malinówka,
cynamon 1,5 łyżki,
cukier 4 łyżki,
margaryna 250 gram,
cukier puder - ile potrzeba
jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne = mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić na 3 części, jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka
starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem
forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać nie ubijać, na jabłka wysypać 3 część kaszy z mąką
na wierzchu poukładać kawałki dość zimnej margaryny, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut
zostawić w blaszce do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szarlotka "malinówka" jest pysznie kwaskowato-słodka i smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz