Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg,
jajka 1 sztuka "L",
sól ziołowa 1 łyżeczka,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
mąka tortowa ile potrzeba,
koperek 1 pęczek,
woda 4 litry,
sól 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki ugotowane w nie solonej wodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekroić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem z 2 cm kopytka
wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz - doskonale smakują polane masłem, z okrasą z boczku lub do gulaszu, sosu...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz