4.10.2017

"malinówka"-pyszna sypana szarlotka bez jajek...

Składniki:


kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1,5 łyżki, cukier 4 łyżki, margaryna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba


jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne = mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić na 3 części, jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka

starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem

forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać nie ubijać, na jabłka wysypać 3 część kaszy z mąką

na wierzchu poukładać kawałki dość zimnej margaryny, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut

zostawić w blaszce do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szarlotka "malinówka" jest pysznie kwaskowato-słodka i smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!