Składniki:
kapusta średnia czerwona 1 sztuka,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
jabłka 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
ziele angielskie 3 sztuki,
cukier 4 łyżki,
goździki 5 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
przyprawa w płynie - ile potrzeba,
mąka pszenna 2 łyżki
kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty
dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony
wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty
aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz