16.10.2017

czerwona kapusta z jabłkami...

Składniki:


kapusta średnia czerwona 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 4 łyżki, goździki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki

kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty

na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty

dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony

wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty

aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!