Składniki:
ziemniaki mączyste 1,5 kg,
jajka 2 sztuki "M",
mąka tortowa 1 czubata łyżka,
kucharek 2 łyżeczki,
ząbki czosnku 2 sztuki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tarcia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków
starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika
ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz