Składniki:
wątróbki z kurczaka 1 kg,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cebula 4 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania,
woda 1-2 szklanki,
majeranek 1 łyżka,
sól - ile potrzeba,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba
wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć
do worka foliowego wsypać mąkę, włożyć watróbkę, zawiązać i dobrze mąką w worku wątróbkę obsypać
na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano wątróbki z każdej strony, aby nie pryskało naokoło nakładam takie sitko płaskie na patelnię, coś tam zawsze pomoże i zabezpieczy przed skaczącą wątróbką
do wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, plasterki jabłek, wsypać przyprawę do wieprzowiny, wlać wodę i duisić pod przykrywką z 10 minut na średnim ogniu
na koniec wsypać majeranek i wymieszać, na talerzu do smaku posypać solą i pieprzem - wątróbka smakuje i na ciepło z ziemniakami i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz