Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
mąka tortowa 60 dag,
sól - szczypta,
jajka 6 sztuk "M",
margaryna 100 gram,
rabarbar 1/2 kg,
jabłka 3 sztuki,
cynamon 3 łyżki,
cukier 4 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1/2 szklanki mleka letniego, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut
jajka dobrze roztrzepać rózgą lub widelcem
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać jajka i resztę mleka, hakiem robota wyrabiać ciasto
wlać letnią, stopioną margarynę i wyrabiać hakiem ciasto z 8 minut
nakryć misę talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzchu poukładać rabarbar i jabłka
owoce posypać cukrem i rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pyszna kwaskowata drożdżówka do kawy i herbaty..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz