Składniki:
boczek surowy 1,3 kg,
przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 5 sztuk,
woda 1 szklanka
mało tłusty kawałek boczku wieprzowego ze skórą bez kości umyć i ręcznikiem papierowym osuszyć
skórę naciąć skośnie, boczek dobrze natrzeć przyprawą do wieprzowiny i schować do lodówki najlepiej na całą noc
w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, dodać drobno pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty z praski, wlać wodę
zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 80 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić do dobrego wystudzenia w lodówce
zebrać z wierzchu tłuszcz, zostawić tylko galaretkę, boczek cienko kroić do pieczywa - boczek jest kruchy, mięciutki i smakuje z chrzanem lub ćwikłą.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz