Składniki:
CIASTO CIEMNE:
margaryna 250 gram,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
woda 3 łyżki,
kakao 4 łyżki,
mąka tortowa 2 pełne szklanki,
proszek do pieczenia 3 płaskie łyżeczki,
jajka 6 sztuk "M"
SERNIK:
twaróg 1 kg/chudy,
jajka 10 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka,
margaryna 100 gram,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
miechunka 100 gram/złote owoce Bakalland opakowanie
do garnuszka włożyć margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy, wodę i po zagotowaniu na małym ogniu gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając, odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę wystudzić
świeży, chudy twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa na drobnym sitku
do wystudzonego kakao wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka i mikserem utrzeć na jednolitą masę
dodać ubitą pianę na sztywno do ciasta i na małych obrotach mikserem wmieszać w ciasto
do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, żółtka, cukier, aromat pomarańczowy, proszek do pieczenia, budyń i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty
wsypać opakowanie miechunki "złote owoce" Bakalland
dodać ubitą na sztywno pianę z białek i na małych obrotach mikserem wmieszać w sernik
forma 29x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, na ciasto delikatnie wyłożyć sernik, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 50 minut, w formie wystudzić, polać polewą ze szklanki i zostawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu - sernik jest pyszny a ciasto może być jako ucierane również do innych wypieków............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz