Składniki:
CIASTO KRUCHE:
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 10 dag Polski Cukier,
jajka 1 sztuka "L",
sól - szczypta,
mąka tortowa 250-300 gram,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
JABŁKA BUDYNIOWE:
jabłka 6 sztuk,
cukier 2 łyżki Polski Cukier,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
budyń czekoladowy 1 opakowanie
DODATKI:
truskawki 1/2 kg,
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie,
śmietana 30% 250 ml,
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski
"zobacz TUTAJ", budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać
wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąć w folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekko wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał
na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić
zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego naczynia, wsypać galaretkę truskawkową i mikserem ubić na sztywno, rękawem cukierniczym bitą śmietanę nałożyć na galaretkę, schować do lodówki
ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz