Składniki:
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 4 szklanki,
cukier puder 2 łyżki,
sól 1/2 łyżeczki,
jajka 2 sztuki,
mleko 3/4 litra,
woda gazowana 1,5-2 szklanki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
truskawki 1/2 kg,
jogurt naturalny 500 ml,
cukier puder 1,5 łyżki,
serek homogenizowany 400 gram,
dżem 500 ml/czekośliwka
mąkę, budyń, jajka, mleko, olej, cukier puder sól mikserem ubijać na gładkie ciasto, wody gazowanej wlać tyle, aby ciasto było dość "lejące", odstawić na 40 minut
umyte truskawki, zimny jogurt, cukier puder zmiksować blenderem na mus, schowac do lodówki
przed smażeniem ciasto wymieszać, jeśli zbyt zgęstniało to dolać wody gazowanej i wymieszać
na dobrze rozgrzanej naleśnikarce 22 cm posmarowanej cienko olejem, później już nie trzeba oliwić smażyć cienkie, złociste naleśniki, odkładać usmażone na talerz
na przestudzone naleśniki nakładać porcję dżemu (użyłam swój domowy czekośliwkę z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach
"zobacz TUTAJ" ) i porcję serka bezsmakowego homogenizowanego, naleśniki składać na trójkąty
naleśniki podawać polane musem truskawkowym - naleśniki są delikatne i szybko znikają z talerza..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz