25.06.2017

tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową...

Składniki:


CIASTO KRUCHE: masło lub margaryna 15 dag, cukier 10 dag Polski Cukier, jajka 1 sztuka "L", sól - szczypta, mąka tortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie

DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana 30% 250 ml, galaretka truskawkowa 1 opakowanie

ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ", budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać


wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba to w trakcie dosypać, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie - z podanych składników w tym miękka margaryna w robocie lub ręcznie zrobić ciasto kruche, zawinąć w folię i do zamrażarki, u mnie było dwa dni i odmrożone przed pieczeniem, forma 30x30 cm silikonowa, ciasto palcami wylepić w formie, nakłuć widelcem, podpiec w 180 C, grzanie góra/dól 20 minut, lekko wystudzić, na cieście podpieczonym rozsmarować jabłka budyniowe i piec około 40 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, aby budyń stężał

na zimne jabłka położyć połówki truskawek, galaretkę brzoskwiniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie tężejącą wylać na ciasto, schować do lodówki na kilka godzin, następnie formę nakryć talerzem i odwrócić, następnie znowu nakryć talerzem i odwrócić

zimną śmietanę 30% wlać do wysokiego naczynia, wsypać galaretkę truskawkową i mikserem ubić na sztywno, rękawem cukierniczym bitą śmietanę nałożyć na galaretkę, schować do lodówki

ciasto jest kruche i miękkie i doskonale smakuje z jabłkami, truskawkami i bitą śmietaną............SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!