Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
mleko ciepłe 1,1/4 szklanki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 70 dag,
jajka 4 sztuki,
sól - szczypta,
margaryna 10 dag,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
twaróg 35 dag,
rodzynki 5 dag,
aronia 300 ml/słoik,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cukier puder - ile potrzeba
w misie robota drożdże wymieszać z 1/4 szklanki letniego mleka, ze szklanki łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut do rośnięcia, do pracujących drożdży wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, sól, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty
wlać stopioną i letnią margarynę, aromat waniliowy i ciasto wyrabiać z 8 minut
ciasto posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia do 1,5 godziny, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką
do miski dać dżem aroniowy
"zobacz TUTAJ" lub jaki się lubi, twaróg półtłusty, sparzone rodzynki, mąkę ziemniaczaną i wszystko widelcem rozgnieść
ciasto rozwałkować na ok 2 cm placek, nałożyć nadzienie i zwinąć jak na roladę
blacha z papierem do pieczenia, ciasto dać na blachę, ostrym nożem ponakłuwać dla ujścia pary z nadzienia, mlekiem posmarować wierzch, piec z 45-55 minut w nagrzanym na 180 C piekarniku, grzanie góra/dół, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać cukrem pudrem - drożdżowe ciasto smakuje do kawy, herbaty, mleka.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz