Składniki:
mąka Mix B best in gluten free Schar 400 gram,
drożdże suche Schar 10 gram,
jajka 3 sztuki,
cukier 100 gram,
sól - szczypta,
aromat cytrynowy 1 łyżeczka,
mleko 150 ml,
masło 75 gram,
truskawki świeże 40 dag,
cukier puder - ile potrzeba
ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od
"zobacz TUTAJ"
, skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze, w przepisie z książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem
hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny
wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia, w blaszce rozsmarować ciasto ręką
umyte, osuszone truskawki układać gęsto na wierzchu ciasta delikatnie je przyciskać w ciasto
piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w blaszce zostawić do wystudzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest smaczne, delikatne, wyglądem przypomina ciasto proszkowe ale smakuje jak drożdżowe, może być bazą do innych owoców...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz