Składniki:
serek homogenizowany waniliowy 400 gram,
śmietana kremowa 30% 250 ml,
żelatyna 2 łyżki,
cukier puder 2 łyżki,
serek homogenizowany bezsmakowy 400 gram,
biszkopty okrągłe 200 gram,
arbuz 80 dag,
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać cukier puder i krótko zmiksować do połączenia, dodawać porcjami w trakcie miksowania serki homogenizowane, żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do wystygnięcia, letnią żelatynę wlewać pomału do masy serkowej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas, tylko połączyć składniki
tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty i szybko wyłożyć masę serową
łyżeczką do melonów porcjować arbuz bez pestek lub pokroić nożem na kostki
połowę arbuza włożyć do masy serowej przyciskając łyżką, wygładzić wierzch
poukładać na wierzchu biszkopty, sokiem z arbuza łyżeczką nasączyć trochę biszkopty
na biszkopty dać resztę arbuza, galaretkę cytrynowąrozmieszać w 450 ml gorącej wody i prawie stężałą wlać na wierzch sernika, schować do lodówki najlepiej na całą noc - sernik jest nie za słodki z chrupiącym, orzeźwiającym arbuzem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz