Składniki:
kura lub kurczak 1,5 kg,
włoszczyzna 1 pęczek/młoda,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 3 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
kucharek 1,5 łyżki,
kurkuma mielona 1 łyżeczka,
woda 3,5 litra,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba,
makaron - ile potrzeba,
natka pietruszki 1 pęczek,
pieprz czarny mielony - ile potrzeba
kupiona duża, świeża kura wiejska ok. 6 kg, podzieliłam ją na cztery porcje, trzy porcje zamroziłam = do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (9 litrów) włożyć porcję kury wiejskiej wczesniej opłukaną pod zimną wodą
dodać młodą włoszczyznę, kucharka, kostkę rosołową, kurkumę, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, wlać wodę i zamknąć szybkowar
od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie
podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz