Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cukinia 1 średnia,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 6 sztuk,
pory 2 sztuki,
jajka 2 sztuki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
cukinię umytą zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i odstawić na 30 minut
do pojemnika rozdrabniacza dodać pokrojone obrane ziemniaki, kawałki pory, cebuli, ząbki czosnku, wbić jajka i wszystko dokładnie w rozdrabniaczu zmiksować
masę przelać do miski dodać przyprawy i wymieszać
z cukinii odcisnąć nadmiar soku i dodać do masy, wsypać mąkę i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie za grube placki na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy
pyszne, chrupiące, aromatyczne placki, nam najlepiej smakują z gęstą śmietaną.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz