Składniki:
mąka pszenna 3-4 szklanki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
cynamon 1 łyżeczka,
przyprawa korzenna 1 łyżka,
margaryna 200 gram,
jajka 2 sztuki "L",
cukier drobny 3/4 szklanki,
miód płynny 2 łyżki
mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski, dodać cynamon i przyprawę korzenną, zimną margarynę i mikserem spiralami wyrabiać
dodać miód i spiralami dokładnie połączyć składniki, jeśli ciasto będzie za luźne to dosypywać po trochu mąki, gotowe ciasto ulepić na kulę i zawinąć do folii i do lodówki schować na 45 minut
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta wałkować cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka foremką, szklanką, kieliszkiem
blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać ciasteczka na blaszce
piec ciasteczka przez ok 10 minut w 200 C, grzanie góra/dół, trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek, wystudzić na kratce, zimne można przechowaćw słoiku dużym zamkniętym, ale u nas szybko są zjadane - ciasteczka pachną korzennymi przyprawami, są chrupiące..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz