Składniki:
FARSZ:
ziemniaki ugotowane 3/4 kg,
twaróg 40 dag,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
majeranek 2 łyżki,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
gęsi smalec 4 łyżki,
cebula 4 sztuki
PIEROGI:
mąka tortowa 70 dag,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 5 łyżek,
gorąca woda 1 litr
DODATKI:
woda - ile potrzeba,
sól - ile potrzeba,
boczek wędzony 15 dag,
cebula 5 sztuk,
gęsi smalec 3 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć
do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki, w trakcie mieszania dolewać gorącej wody, tyle, aby ciasto było sprężyste, dałam około 3/4 litra, zależy ile mąka wchłonie wody, ciasto nakryć i odstawić na 15 minut
na podsypanej mąką stolnicy porcje ciasta wałkować na cienki płat, szklanką wycinać pierogi, nakładać farsz
zlepione pierogi odkładać na tacę, nakryć ręcznikiem kuchennym aby nie wysychały, w dużym garnku zagotować wodę, dodać soli i olej rzepakowy, wkładać porcjami pierogi, po wypłynięciu na wierzch gotować z 2-3 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać
na gęsim smalcu zrumienić pokrojony boczek wędzony z cebulą, dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony, pierogi podawać polane okrasą - pierogi są aromatyczne, ciasto delikatne, rozpływające się w ustach............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz