Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
woda gorąca 4 łyżki,
cukier 100 gram,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 100 gram,
mąka ziemniaczna 100 gram,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
herbata owocowa 1/2 szklanki,
dżem czesreśniowo-aroniowy 250 ml,
krem 1 opakowanie/waniliowy,
kawa rozpuszczalna instant 2 łyżki,
truskawki świeże 12 sztuk
jajka, cukier, cukier wanilinowy, woda gorąca mikserem ubijać do spienienia około 5 minut na dużych obrotach
porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, na średnich obrotach miksować z 1 minutę, tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki nie smarowane, do formy wlać ciasto biszkoptowe
piekarnik nagrzany na 170 C, biszkopt piec około 40 minut, wystudzić, zimne ciasto przekroić na dwie części, każdą część nasączyć herbatą owocową
wg opisu na kremie waniliowym ubić krem z mlekiem zimnym na sztywno
do kremu włożyć margarynę miękką i na dużych obrotach połączyć składniki
nasączony blat posmarować dżemem aroniowo-czereśniowym, nałożyć 1/3 część kremu, nakryć drugim nasączonym blatem
posmarować również dżemem, posmarować częścią kremu, szprycką nałożyć resztę kremu, posypać kawą rozpuszczalną instant
umyte, osuszone truskawki przekroić na połowę razem z szypułkami, poukładać na wierzchu torcika, schować do lodówki na kilka godzin - torcik jest lekki, wilgotny, słodycz przełamana kwaskowatym dżemem doskonale smakuje.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz