Składniki:
NADZIENIE:
jabłka 6 sztuk,
mak 1 szklanka,
rodzynki 1/2 szklanki,
cukier 4 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki płaskie,
cynamon 1 łyżka,
skórka starta z cytryny 1 łyżeczka
CIASTO:
drożdże świeże 10 dag,
mąka tortowa 60 dag,
mleko 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 2 sztuki "M",
żółtka 6 sztuk "M",
margaryna 12,5 dag,
sól - szczypta,
żółtka 1 sztuka "M",
mleko 1 łyżka,
cukier puder - ile potrzeba
do misy robota wkruszyć świeże drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i cukru, wlać 1/4 szklankę letniego mleka i wymieszać, zostawić na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia
obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, wsypać pozostałe składniki i wymieszać
do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól
wlać same żółtka i hakiem na małych obrotach zacząć wyrabiać ciasto
margarynę stopić w garnuszku, wlać 1/2 szklanki mleka, cukier i wymieszać, wystudzić na letnie i wlać w trakcie wyrabiania porcjami do ciasta, ciasto wyrabiać z 6 minut na większych obrotach, przykryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
na podsypaną mąką deskę wyłożyć ciasto, krótko je wyrobić, podzielić na trzy porcje, rozwałkować, nałożyć część nadzienia, brzegi podwinąć i zawinąć ciasno w roladę
układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, żółtko wymieszać z łyżką mleka i pędzelkiem posmarować rolady, ponacinać czubkiem noża aby para miała ujście, zostawić na blaszce na 15 minut
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25 minut, jeśli się wierzch mocno przypieka to nakryć papierem do pieczenia, upieczone ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest lekkie, puszyste, smakuje z nadzieniem wybornie.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz