Składniki:
filet z dorsza 2 sztuki/duże,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
pieprz cytrynowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
sól morska 1 łyżeczka
aby ryba nie puściła soku i nie była sucha to soli dopiero dać do panierki przed samym smażeniem, marynować w innych przyprawach bez soli, tak samo zrobić z sokiem cytrynowym, przed samym smażeniem dodać = dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin
do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypać mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza
na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry
smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz