Składniki:
ziemniaki 1 kg,
jajka 1 sztuka "L",
mąka pszenna 1/2 szklanki,
bułka tarta 1 łyżka,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
jogurt naturalny 400 ml,
rzodkiewka 5 sztuk,
ogórek zielony 5 plastrów grubych,
koperek 1/2 pęczka,
cukier 2 łyżeczki,
sos sałatkowy francuski Prymat 1 opakowanie
obrane ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza razem z cebulą, z jajkiem dobrze rozdrobnić na mus
przelać do pojemnika, wsypać mąkę, tartą bułkę, pieprz, kucharka, wymieszać, na mocno gorącym oleju rzepakowy, smażyć złociste placki ziemniaczane
w rozdrabniaczu zmiksować rzodkiewki, ogórki, koperek, dodać do miski z jogurtem
wsypać sos francuski, cukier i dobrze wymieszać
placki podawać z sosem na obiad, placki są chrupiące, smaczne z sosem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz