Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 opakowanie,
ząbki czosnku 8 sztuk,
olej rzepakowy 6 łyżek,
ziele angielskie 2 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
kolendra cała 1 łyżeczka,
woda 2 szklanki,
śmietana gęsta 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
woda 2 szklanki,
natka pietruszki 1 pęczek
łopatkę ponacinać na większy płat mięsa, obrane ząbki czosnku ułożyć na mięsie, posypać przyprawą
zwinąć na roladę, obwiązać grubszą nicią, schować do lodówki na kilka godzin
w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na gorącym oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać ziele, liście laurowe, kolendrę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry
wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną
podawać z czym się lubi - mięso jest kruche, aromatyczne a sos smakuje wybornie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz