Składniki:
morele suszone 20 dag,
jajka 10 sztuka "L",
cukier 1 szklanka,
twaróg 1 kg/wiaderko,
serek twarogowy śmietankowy 50 dag,
budyń waniliowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
olejek pomarańczowy 4 krople,
olej rzepakowy 4 łyżki,
biszkopty okrągłe 200 gram,
lukier biały - w opisie,
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram
składniki temperatura pokojowa = suszone miękkie morele rozdrobnić w rozdrabniaczu, jeśli są twarde to wymoczyć je w letniej wodzie 30 minut
żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na dużych obrotach
do masy dodać twaróg z wiaderka, twaróg śmietankowy, budynie, kaszę manną, olej, olejek pomarańczowy i połączyć składniki
dodać zmiksowane morele i mikserem połączyć składniki, białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i teraz tylko łyżką delikatnie połączyć składniki
duża forma była do pracy męża, forma 25x24 cm, keksówka silikonowa 20x15, formę dużą wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie w formach poukładać biszkopty, wlać masę serową
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 60 minut, w formach zostawić do wystudzenia, najlepiej na całą noc
z formy silikonowej wyjąć sernik, duży jest w formie do zabrania, 1 szklanka pudru cukru, śmietana 1 łyżka, olejek pomarańczowy 2 krople wymieszać na lukier, posmarować wierzchy sernikówm posypać skórką pomarańczową - sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz