Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
margaryna 12,5 dag,
buraczki 1 kubek/starte ugotowane,
kakao 2 łyżki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
dżem 250 ml/aroniowy,
śmietana 30 % 330 ml,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 1 opakowanie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach
buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki
dodać kakao i połączyć składniki
wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko połączyć składniki
foremki keksowe 20x15 cm, jedna wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, druga silikonowa, ciasto przełożyć do foremek, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto wyjąć z foremek, przekroić na połowę, połowy ciasta posmarować sporo dżemem niskosłodzonym aroniowym lub jaki się lubi, nakryć drugą połową ciasta
zimną śmietanę z cukrem pudrem, śmietan fixem ubić mikserem na sztywno, boki i wierzch ciast posmarować śmietaną i posypać kolorową posypką - ciasto jest pyszne, wilgotne, aromatyczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz