Składniki:
mięso mielone wieprzowe 60 dag,
bułka czerstwa 1 sztuka,
jajka 1 sztuka,
jabłka 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
kucharek 2 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 1 łyżka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach tarki, kucharkiem, bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18%
dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni
podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz