Składniki:
BISZKOPT:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 150 gram,
woda gorąca 5 łyżek,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 100 gram,
mąka ziemniaczana 100 gram,
proszek do pieczenia - szczypta
KREM BUDYNIOWY:
mleko 1 litr,
cukier 4 łyżki,
budyń waniliowy 2 opakowania,
mąka tortowa 2 łyżki,
masło 250 gram,
cukier puder 2 łyżki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie
DODATKI:
dżem 250 ml/aroniowy,
ananas w puszce 565 gram/puszka,
truskawki świeże 250 gram,
czekolada gorzka 100 gram,
orzechy włoskie 50 gram
składniki o temperaturze pokojowej = 600 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać mąkę z budyniami, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu, nakryć garnek talerzem i w chłodnym miejscu wystudzić
całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, gorącą wodą w misie robota ubijać z 6 minut na dużych obrotach, do białości
zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąki z proszkiem, z 1 minutę mieszać
większy torcik był do pracy męża, tortownica 20 cm, keksówka 20x15 cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, ciasto przełożyć do form, piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować dżemem aroniowym lub innym
miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilinowym na gładką masę, porcjami dodawać zimny budyń, ubić na gładki krem
na dżem nałożyć porcję kremu, rozsmarować, rozsypać kawałki ananasa z puszki odsączonego z soku na sitku, nałożyć ciasto, lekko przycisnąć, nasączyć sokiem
posmarować wierzch, boki resztą kremu, w rozdrabniaczu zmiksować gorzką czekoladę z orzechami, posypać ciasta, ananasy ułożyć wokoło rantu, ułożyć połówki truskawek, schować do lodówki - torcik jest lekki, wilgotny, aromatyczny, pyszny..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz