Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg,
ząbki czosnku małe 20 sztuk,
kucharek 1 łyżka,
cząber 1 łyżka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
majeranek 2 łyżki,
smalec 1 łyżeczka,
ziele angielskie 4 sztuka,
liście laurowe 2 sztuki,
woda 1/2 litra
wywar z gotowania łopatki zamrażam i do bigosu później dodaję lub jako baza do gulaszu = łopatkę bez kości rozciąć ostrym nożem na jeden duży płat, uważać, aby nie przeciąć mięsa na kawałki, na mięso wycisnąć w prasce ząbki czosnku, posypać cząbrem, pieprzem ziołowym, kucharkiem, majerankiem
łopatkę zwinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nicią, zawinąć w woreczek i schować do lodówki najlepiej na całą noc
na smalcu w rondlu zrumienić z każdej strony roladę na rumiano, przełożyć do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, gdy para zasyczy to gotować na średnim ogniu 55 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
łopatkę dobrze wystudzić aby się nie rozleciała, z zimnej usunąć sznurek, kroić cienkie plastry do pieczywa, podawać z dodatkami jakie się lubi - najlepsze domowe mięsko do chleba...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz