sok jabłkowy 1 litr, jabłka 2 sztuki, żelatyna na 1 litr 1 opakowanie, jogurt naturalny 380 ml, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram "zobacz TUTAJ Wafelki Lusette"
umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru
400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia
galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać
na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia
formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie zdjąć formę z deseru, schować do lodówki
śmietanę z galaretką wsypać do zimnego mleka i mikserem ubić na sztywno, śmietanę nałożyć na wierzch deseru i powkładać do śmietany pokrojony wafelek, schować do lodówki na kilka godzin - deser jest orzeźwiający, aromatyczny, nie za słodki...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz