Składniki:
kapusta biała 1 średnia,
ryż 200 gram,
mięso mielone 60 dag,
marchew 1 większa,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżka,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka,
Przyprawa do makaronów 1 opakowanie,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
woda 2 litry,
pomidory w puszce 1 puszka,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, startą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą
z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki, na gorącym oleju podsmażać gołąbki, włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dusić do miękkości , pod koniec dodać pomidory z puszki zmiksowane, przyprawę w płynie i dusić z 20 minut
pyszne gołąbki do ziemniaków lub do pieczywa..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz